Spoorwegovergang

De spoorwegovergang op de Leyenseweg staat bekend als één van de gevaarlijkste van Nederland. Gelegen aan het drukke tracé Utrecht-Amersfoort passeren hier per uur talloze passagiers- en goederentreinen.

Er hebben zich al vele ongelukken en bijna-ongelukken voorgedaan op deze overgang. Meest recent dieptepunt is het bijna-ongeluk met een Connexxion schoolbus op 3 februari jl. De bomen sloten niet terwijl een intercity op volle snelheid naderde. Alleen het adequaat reageren van de chauffeur heeft een ramp kunnen voorkomen.

Bewoners zijn angstig geworden omdat het falende waarschuwingssysteem geen uitzondering is, getuige het vele onderhoud aan deze overgang. De sussende woorden van ProRail helpen ook niet.

Het CDA De Bilt heeft inmiddels aangegeven een raadsenquête te eisen na het recente bijna-ongeluk op de spoorwegovergang. Plannen voor ondertunneling liggen al jaren klaar maar er gebeurt weinig. Prioriteit gaat uit naar de andere, even gevaarlijke overgang iets verderop, door het centrum van Bilthoven op de Soestdijkseweg. Bovendien zijn er ook nadelen aan ondertunneling voor de omgeving.

Wat vindt u van deze situatie? Wat moet er gebeuren? Discussieer met ons mee!